Column: Wonen in vrijheid

Column: Wonen in vrijheid

Zaterdagavond skypte ik met Nikita. Ze heeft het razend druk op school en daarnaast mogelijk een verhuizing in het verschiet. Ze overwegen een nieuw appartement. Het nieuwe appartement dat ze overwegen, is 250 euro goedkoper en biedt veel meer ruimte.

Momenteel wonen Nikita en Errol in een woonkamer, op de benedenverdieping van een klein rijtjeshuis. Ze slapen bijna in de open keuken, met het wasrek aan het voeteneind en een kledingkast als afscheiding. De kledingkast kan aan de andere kant amper open vanwege een studeertafel en slaapbank. Verder is er een verbouwde kast met douche en toilet. Hun huisbaas woont boven hen en is oorspronkelijk Turks. Een vlotte jongeman die bij een verzekeringsmaatschappij werkt. Hij woont er met zijn vriendin en de hele dag is het een komen en gaan van familie en schoonfamilie.

Het mogelijk toekomstige appartement is riant en ligt in hartje Haarlem. Foto’s tonen een ruime woonkamer, aparte slaapkamer, goed geoutilleerde keuken en luxe badkamer. Ik ben enthousiast en juich de verandering van harte toe, maar Nikita staat nog niet te springen. Vanwaar die aarzeling, vraag ik haar verbaasd. Ze gaat er toch alleen maar op vooruit?

Ze antwoordt: ‘We wonen hier misschien dan wel klein, maar het is een fijne buurt, we hebben met niemand problemen, winkels en openbaarvervoer op loopafstand. Errol heeft de ‘voetbalkooi’ om de hoek, waar hij zich uitleeft met de jeugdbuurt. En dan nog onze tuin. Ondanks de kou – er lag in heel Nederland sneeuw- heb ik vandaag anderhalf uur buiten in het zonnetje gestudeerd. En, ik zou N. heel erg missen.’

N. is hun buurvrouw. Ze is een jaar of 15 ouder dan Nikita, heeft een man en 3 kinderen; een meisje van 10 en een tweeling in de kleuterleeftijd. Jongetjes worden iets anders opgevoed dan meisjes in deze buurt, waar overwegend moslims wonen. Wat vrijer. De dochter van N. hoeft geen hoofddoekje op, maar spaghettibandjes zijn bijvoorbeeld not done. Vaak komt er een ouder, vrij brutaal neefje over de vloer bij N., vertelt Nikita verder, maar bij N. moet hij dat brutale niet flikken. Trouwens, bij Errol ook niet. Toen ze er nog maar pas woonden heeft Errol een serieus gesprek met hem gehad over respect en omgang met elkaar. Sindsdien accepteert het neefje Errol als meerdere en behandelt hem met respect. De ouders van dit jongetje, zo verklaart Nikita, weten niet goed wat ze met hem aan moeten. Ze willen hem best een strenge opvoeding geven, maar beseffen terdege dat ze in Nederland wonen, met andere normen en waarden en zijn verward over de grenzen in dit land. Zo komen we te spreken over de aanslagen in Parijs en over Charlie Hebdo. Ik vraag Nikita wat zij ervan vindt. Behalve op FB heeft ze er niet veel over gehoord. Op school was er een korte discussie. Ze ervaart sommige van haar klasgenoten als racistisch. Een nieuwe medestudent draagt een hoofddoek. Klasgenoten hadden gevraagd of dat ‘hoofddoekje’ bij hen in de klas kwam. Klasgenoten vonden ook dat die moslims, als ze het niet eens waren met de Nederlandse normen en waarden, maar moesten oprotten naar hun eigen land. Nikita had gezegd: ‘Dan moeten jullie ook vertrekken uit Bonaire.’ Verbaasd werd gevraagd wat dat er mee te maken had. Nikita had uitgelegd dat op Bonaire Nederlanders de dienst uit maken en dat deze ‘dienst-uitmakende’ Nederlanders zich totaal niet aanpassen aan de Bonairiaanse cultuur. Die ‘vrijheid van cultuurbehoud’ moet wat haar betreft dus niet alleen voor Nederlanders gelden; over aanpassen en oprotten gesproken.

Maar wat is vrijheid eigenlijk, vraag ik me af? Bestaat er werkelijk zoiets als vrijheid? En zo ja, wat zijn dan de voorwaarden? Wie of wat bepaalt de grenzen? Zou bijvoorbeeld de verontwaardiging van de westerse wereld hetzelfde zijn geweest als niet-moslims de aanslagen hadden opgeëist? Er staan in Charlie Hebdo immers ook spotprenten over Christenen, Joden en andere gelovigen. Nikita is van mening dat het te ver gaat om mensen dood te schieten omdat ze een spotprent maken, maar stelt ook gelijk de vraag: is het wel nodig om kwetsende spotprenten te maken?

Ik denk aan het brutale neefje van buurvrouw N. dat respect wordt bijgebracht. Door diverse buitenstaanders. Wat als ook de geschokte westerling in deze discussie eerst de focus op respect had gelegd? En pas daarna op de vrijheid van meningsuiting? Kunnen ze toch niet wat leren van hun moslimmedemens? Maar dat vergt zelfreflectie. De westerse wereld zal dan eerst moeten toegeven dat zij is doorgeslagen in haar zo bejubelde vrijheid. Dat diezelfde vrijheid zich nu tegen haar keert. En dat extreme zucht naar vrijheid bovendien gelijk staat aan extreme beperking van vrijheid.

Als moeder eiste ik van jongs af aan respect van Nikita. Binnen die grens kreeg ze alle vrijheid. Nu begrijp ik waarom ze niet staat te springen om te gaan verhuizen. En ook waarom dit weinig te maken heeft met de afmeting van een woonruimte. Nikita beseft het verschil tussen woonruimte en leefruimte. Fijne woonruimte is te huur. Fijne leefruimte niet. Die moet je maken. Met elkaar. En daar woont vrijheid.

In: Amigoe, 29 januari 2015. //

Comments

  1. Beste Christel, omdat ik op een of andere manier via ‘Schrijven Online’ een mail binnenkreeg, ik ben gaan lezen, en je zo expliciet om reacties vraagt, bij deze: allereerst, mooi geschreven. Erg goed hoe je het klein, het huiselijke, de woon- en leefomgeving in verband brengt met grote internationale thema’s. Daarnaast zijn de opmerkingen over Nederlanders op Bonaire en het niet aanpassen aan en respecteren van de Bonairiaanse cultuur mij uit het hart gegrepen. Hoewel ik in Nederland woon, heeft Bonaire mijn hart gestolen, juist vanwege de enorm rijke cultuur (beseffen de Bonairianen zelf wel wat voor enorm rijke en inspirerende schat dat is?), de autochtone bewoners, de sfeer, en natuurlijk de overweldigende natuur. Daar past geen opgelegde en strak Hollands gemodelleerde ‘Nederlandse vrijheid’ bij. Ik hoop in de nabije toekomst op een of andere manier mijn bijdrage te leveren aan de verspreiding van dat besef. Maar voor nu, of het nu gaat om leefruimte die je moet maken of omgaan met verschillende culturen, deed jouw column mij erg aan een uitspraak van de Russische componist Igor Stravinsky denken, Hij was een van de meest creatieve en vooruitstrevende geesten van de twintigste eeuwse muziek en hij zei ooit: ik moet eerst de regels weten om mijn vrijheid te kennen… Hoe waar is dat!
    Dank voor je mooie column.

  2. Hallo Paul, dat jij een schrijver bent staat gelijk buiten kijf. Je reactie is nog net geen bloemlezing, ik word er wat verlegen van. Wat je zegt over het grote en het kleine bij elkaar brengen, daar heb je gelijk in. Met een dergelijke column kun je mensen bewuster maken dat ware vrijheid begint met wederzijds respect, dat maakt niet alleen de buurt maar de hele wereld beter leefbaar.

    Het is ook fijn te weten dat Bonaire in de harten van zoveel mensen zit, en dan vooral het Bonaire van de Bonairianen. De gemoedelijkheid, vriendelijkheid en de zorg voor de natuur, daar kunnen de regel-Nederlanders nog heel veel van leren hier. Vooruitgang hoeft niet te betekenen dat je het goede niet kunt behouden. Ook hier is wederzijds respect heel hard nodig.

    Je uitgebreide reactie wordt enorm gewaardeerd. Mocht ik ook eens wat van jou kunnen lezen, laat dan even een link achter. En graag tot de volgende keer. Om de 2 weken verschijnt Uitgevlogen in Amigoe, en wordt op http://www.bigbangexpress.com geplaatst.

    Warme groet,
    Christel.

    • Hallo Chistel, dank voor je lieve reactie. En wat de ‘verlegenheid’ betreft: dat mag je nog even blijven, want ik heb ook je jongste column met meer dan veel plezier gelezen. Je verklaarde de tranen in de ogen van je zus door de familieband, maar die verklaring kun je schrappen: ik had aan het eind ook tranen in mijn ogen en ik ken jou en je dochter alleen maar van wat woorden en beelden. Dus ik ben wederom erg blij dat ik melding kreeg van een nieuwe column van jou (waardoor ik ook nu pas jouw reactie op mijn reactie tegenkwam). Het is nu in elk geval definitief: ik blijf je volgen… Je kunt als je daar zin in en tijd voor hebt inderdaad ook het een en ander van mij lezen. Ik schrijf op paulenzo.com sinds augustus vorig jaar bijna wekelijks een blog over mijn economische en persoonlijke geestgesteldheid. Ik post ze doorgaans ook via Facebook. Vanwege wat juridische zaken is het nu heel even stil, maar ik pak de draad snel weer op. Ondertussen verheug ik mij op jou volgende column.

      Hartelijke groet,

      Paul

  3. Hallo Paul,

    Opnieuw vliegen de complimenten me om de oren. Dat doet me goed. Mijn speurtocht naar jouw werk leverde me niets op. Maar ik dacht, zo snel geef ik niet op en bleef door zoeken. Toen bleek dat je blog paulenzodotcom heet. Daar ga ik nu even lezen, ondanks dat mijn pen me roept :) Want lezen is leren.

    Ik zie dat je een goede schrijver bent en ook een filosoof en chaoot. Herkenbaar! Zie voor verder commentaar je eigen blog :)

    • Hallo Christel, dank voor je zoektocht. Zal ik aan denken als ik mijn blog nog eens aan iemand doorgeef… :-) En op mijn beurt, dank voor jouw waarderende woorden. En om in stijl te blijven: zie voor een verdere reactie mijn blog…